Oplysningerne er uden ansvar

🤩Her på siden kan du se hvad jeg har set og hørt
i radio/tv, aviser/tidsskrifter mv.


 

KAFFEBORD SATTE VERDENSREKORD
Juni 1967
Der blev indtaget 80.000 kopper kaffe og 70.000 Rådhuspandekager da København fejrede 800 års jubilæum.
Den 16. juni 1967 blev der opstillet kaffebord fra Kongens Nytorv til Rådhuspladsen - en verdensrekord på 1,6 km.
Interessen var overvældende og folk stod i lange køer for at blive en del af begivenheden.

Jubilæet tog udgangspunkt i, at biskob Absalon grundlagde byen i 1167.
Senere har udgravninger i forbindelse med Metrobyggeriet vist, at København er endnu ældre.

 

MINI-ISTID RAMMER JORDEN
Det bliver 11 år med meget kolde vintre.
Det scenarie kan, i følge solforskere fra Northumbria University i England, blive en realitet i store dele af verden i perioden fra 2030 og ca. 11 år frem.
Avancerede computermodeller viser, at de flydende bevægelser i Solen vil arte sig sådan, at temperaturen på Jorden falder markant på bare 15 år.
Solaktiviteten vil aftage med omkring 60%, fordi to strømninger i Solen vil neutralisere hinanden.
Verden oplevede en mini-istid i det 17. århundrede, hvor bl.a. Europa havde meget kolde vintre (1645-1715).
Europas floder frøs til is og det samme gjorde flere farvande.

       

WEBSTED VISER MULIGHED FOR INDBRUD
Flere er begyndt at skrive på nettet, hvornår de forlader hjemmet.
Tre hollandske programmører har sat fokus på problemet med en ny hjemmeside, de kalder pleaserobme.com - på dansk "kom og stjæl fra mig", skriver BBC NEWS.
Websitet samler Twitter-opslag, der kommer ind via mobil-spillet Foursquare.
En del af opslagene fra spillet viser, hvornår man forlader sit hjem.
Opslagende kan oven i købet vise den adresse, man senere befinder sig på.

 

PAS PÅ PIN-KODEN
Politiet optrapper kampen mod kriminelle, der aflurer din PIN-kode og stjæler det tilhørende betalingskort.
Det er oftest ældre kvinder, der er blandt tricktyvenes ofre. PIN-koden aflures, imens kunden betaler i forretningen. Derefter ringer tyven til en medgerningsmand udenfor butikken og giver signalement af kunden.
Under påskud af at f.eks. spørge om vej, får tyven kontakt til kunden - og imens vedkommende er uopmærksom, stjæler én eller flere tyve kundens betalingskort.
Herefter misbruges kortet oftest i kundens eget pengeinstitut, hvor tyvene kan hæve op til 16.000 kr. (2015) på én gang.


SÅDAN SKRIVER DU ET GODT AUTOSVAR
Et godt autosvar kan gøre din tilbagevenden til arbejdet efter ferien mere behagelig.
Mange virksomheder har strenge regler for, hvordan autosvaret på e-mailen skal se ud, når medarbejderne er væk på ferie. Men er du ikke underlagt den type begrænsninger, er her nogle gode råd til, hvordan autosvaret kan se ud. For hvis man ikke gør sig en smule umage, risikerer man, at ens tilbagevenden til arbejdet efter ferien bliver endnu mere træls, end den måske var i forvejen
Brug din personlighed
Du skal først og fremmest være dig selv. Hvis du ikke er fjollet, skal dit autosvar heller ikke være det. Men er der lidt mere gang i dig - og kender kunder og kolleger dig sådan, kan du godt folde dig lidt ud.
Vær venlig
Tonen skal altid være venlig og imødekommende. F.eks. med "tak for din mail" og en venlig afslutning, hvad enten den nu er "de bedste hilsener" eller "hav en fantastisk sommer".
Husk formålet
Inden du ruller dig ud i total fristil, skal du huske, at dit autosvar faktisk skal bruges. Du skal fortælle, at du er væk, hvornår du kommer tilbage og hvad modtageren kan gøre i mellemtiden. Hvis du vil gøre livet lidt lettere for dig selv, fortæller du også, at du kan have svært ved at nå at besvare alle henvendelser fra ferien, når du kommer tilbage.
Undlad private oplysninger
Nogle indbrudstyve spekulerer i autosvar, hvor afsenderne rask væk fortæller, hvor de er henne på ferie. Tænk over om dit svar er en åben invitation til indbrud.
Vær glad i telefonen
En telefonsvarer er også en slags autosvar og mange lyder som på gravens rand i deres telefonsvarer. Du kan gøre meget ved bare at lyde glad.

INDBRUDSTYVE ER OGSÅ PÅ FACEBOOK
Stadig flere får en smartphone og bruger den til at opdatere deres status på sociale netværk som Facebook, Twitter og Foursquare. Ofte handler opdateringen om, hvor man befinder sig på et givent tidspunkt. Den udvikling udnyttede en bande af indbrudstyve i den amerikanske by New Hampshire. Banden loggede på Facebook og lignede hjemmesider, som fortalte, at du ikke var hjemme. Herefter blev de pågældendes hjem tømt for værdier.

VI SVINER HINANDEN TIL PÅ FACEBOOK
Selvom Facebook har eksisteret i flere år, så har vi langt fra lært at tale pænt til hinanden på det sociale medie.
For raseri og galde får nemlig ofte frit løb på det sociale medie, fordi vi har svært ved at aflæse hinanden, når vi sidder bag skærmen.
Det er faktisk det samme problem, man har, hvis man f.eks. lider af autisme. Man har svært ved at afkode, hvordan folk egentlig reagerer på det, man gør.

BØDE FOR AT TISSE I BRASILIEN
Danskere og franskmænd topper listen over turister, der har begået flest anstændighedsforbrydelser i Brasilien.
To danske mænd valgte nemlig ikke at bruge ét af de transportable toiletter, der var opstillet i Rio de Janeiro under karnevalet. I stedet for, tømte de blæren under åben himmel. Men det skulle de ikke have gjort - for det er, i følge en ny lov om anstændig opførsel, forbudt. Derfor røg de, sammen med 300 andre tissetrængende karnevalsgæster, en tur på politistationen, hvor de blev sigtet for overtrædelse af loven.

GOOGLE SLÅR SIG PÅ EL-BRANCHEN
Google kan nu sikre sig en billigere og måske også grønnere energi til sine mange datacentre. Det er den amerikansk Føderal Energy Regulerings Kommision der har givet Google Energi tilladelse til at "agere som energiselskab, købe elektricitet og sælge det videre".
-Vi har sendt denne ansøgning for at få mere fleksibilitet i sikringen af el til Google´s egne anliggender, herunder vores datacentre, siger en talsmand.
Google vil forpligte sig til at være CO2-neutral ved bl.a. at benytte sol- og vindenergi.

FORSKERE LAVER NY SUND CHOKOLADE
Den nye chokoladetype indeholder 2/3 vand, men smager alligevel som helt almindelig chokolade.
Ud over den sundere chokolade, har de britiske forskere også udviklet en mayonaise der kun indeholder 5 pct. fedt - men som smager fuldkommen som den originale fuldfede mayonaise.
Desuden vil forskerne kunne sænke indholdet af salt i mad med op til 80 pct.
Det gør man ved at at sørge for at saltet i maden kun sidder i det yderste lag af maden.

KLOG AF CHOKOLADE
Chokolade er - muligvis - godt for hjernen. I hvert fald viser engelsk forskning, at chokolade kan give en kortvarig opblussen af en række mentale færdigheder. Det er chokoladens indhold af flavanoler, der øger blodgennemstrømningen i dele af hjernen i 2-3 timer. Stoffet er en vigtig del af mørk chokolade, så har man brug for at styrke hjernen, skal man spise chokolade med højt kakaoindhold.

KLIK - JEG ER VÅGEN
Nu slår det click på Aarhus Universitet.
2 timers forelæsning, med lange matematiske udregninger, kan tage pusten fra de studerende. Men nu er det slut med at halvsove i auditoriet på Aarhus Universitet. På Det naturvidenskabelige Fakultet har de nemlig suppleret kridt og tavle med 400 såkaldte clickere, som involverer de studerende i forelæsningen.
Clicken ligner en fjernbetjening og fungerer ved at underviseren stiller et spørgsmål der giver 4 svarmuligheder.
Derefter bruger de studerende deres clicker til at stemme på det svar, de mener er rigtigt.
Det er med til at holde de studerende vågne.

NYHEDERNE I DR OG TV2 ER FOR TYNDE
Nyhedsdækningen på de 2 danske publicservice kanaler, DR1 og TV2, er ikke god nok. Det mener den tidligere kulturminister, Per Stig Møller, der selv har en fortid som programchef i den daværende monopolkanal Danmarks Radio, skriver Kristeligt Dagblad. Han  mener, at de 2 hovedstationer har glemt væsentligheden i nyhedsdækningen.
-Det er vigtigt, at de ikke bliver så bange for lave seertal, at de overhovedet ikke tør bringe det, der var meningen med publicservice, siger Per Stig Møller.

HVER TREDIE HAR SVÆRT VED IT
Næsten hver 3. på arbejdsmarkedet har svært ved at bruge en computer, viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.
Det giver stress og mindre effektivitet på arbejdspladsen.
Alle offentligt ansatte får nu mulighed for at tage en gratis test for at finde ud af, hvor gode der er og om de har brug for hjælp. Testen kan være med til at klarlægge kompetencerne og så får arbejdspladserne råd om, hvordan de kan komme videre - om de ansatte skal have tilbudt kurser eller sidemandsoplæring eller noget helt andet.

BØRN ER KLISTRET TIL TV OG PC
Børn sidder limet til fjernsyn og computerskærme.
En stor undersøgelse viser at næsten 1/3 af børnene på globalt plan bruger 3 timer eller mere dagligt på at sidde foran tv-skærm eller pc´en.
Undersøgelsen er lavet af WHO. Den omfatter 72.845 skolebørn mellem 13 - 15 år fra 34 lande. Den kortlagde også skoleelevernes fysiske aktiviteter. Her viste det sig, at der ikke er nogen forskel på, hvor meget børn fra rige og fattige lande rører sig.

GEORGE WASHINGTON SKYLDER EN FORMUE
USAs 1. præsident, George Washington, skylder 300.000 $ for 2 bøger, han lånte i 1789, men aldrig har leveret tilbage. Den 5. oktober 1789 hentede præsidenten 2 bøger i det eneste bibliotek, der på det tidspunkt, eksisterede på Manhattan i New York. Bøgerne er opført i bibliotekets arkiver som værende udlånt til præsidenten. De er bare aldrig leveret tilbage og derfor kan man beregne, at bøden for at aflevere dem for sent, efter 221 år (2010), er løbet op i 300.000 $.

VULKANASKE HAR GAVNET MILJØET
Siden askeskyen fra vulkanen under Eyjafjällajökull i Island lagde store dele af den europæiske luftfart død, er atmosfæren blevet sparet for over 130.000 ton CO2 fra fly, alene fra dansk luftfart. Det svarer til 13.000 danskeres årlige CO2-udslip, oplyser NOAH til Metroxpres. CO2-reduktionen er omkring 10 gange højere, hvis man ser på hele den vesteuropæiske luftfart. Det viser tal fra Det Europæiske Miljøagentur. Forskere fra det britiske Durhan University vurderer, at vulkanen udspyer 120.000 ton CO2 i døgnet.

HJÆLP TIL FØRSTEHJÆLP VIA TELEFONEN
Nu kan du få hjælp til at yde førstehjælp, mens du venter på, at ambulancen kommer frem. Alarmcentralen i Region Hovedstaden har ansat sundhedsfagligt personale, der i dagtimerne lytter med på de opkald, der kommer til alarmcentralen. Når ambulancen er sendt, ringer de tilbage til den, der har ringet 112 og giver hjælp og vejledning over telefonen. Det er både folk, der ikke kan førstehjælp og folk, der har erfaring med det, der kan hjælpes via telefonen.

TRAFIKKAOS KAN GIVE LUNGEKRÆFT
En undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at byboer har en 45% øget risiko for at udvikle lungekræft, sammenlignet med folk på landet. Luftforureningen i storbyen får skylden. Det tyder på, at der kan være tale om 200 - 300 tilfælde af lungekræft, der skyldes luftforurening fra trafik, siger afdelingsleder Ole Raaschou Nielsen fra Kræftens Bekæmpelse, som står bag undersøgelsen. Undersøgelsens resultater ligger i øvrigt i fint tråd med tidligere studier, der viser en let øget risiko for lungekræft, når man bliver udsat for luftforurening.

SPYEDE OVER 300 MILLIONER TON ASKE
Mens den islandske vulkan under Eyjafjällajökull er slumret ind igen, er man begyndt at veje og måle, hvad den nåede at spy under udbruddet...og den enorme mængde overrasker seismologer: Det er større mængder end fra udbruddet fra vulkanen Hekla i Island i 1947, som var et stort udbrud. I alt er der kommet 300 millioner ton aske ud af vulkanen og ind imellem er det gået lige så stærkt, som hvad der svarer til vægten af 100 personbiler...i sekundet.

FIND DIN BUS PÅ GOOGLE MAPS
Indtast 2 adresser og få at vide, hvilken bus, tog eller metro, du skal hoppe på for at komme hurtigst frem. Det er denne service, Google Maps nu kan tilbyde danske borgere efter at have integreret data fra rejseplanen.dk. Danmark er det første europæiske land, hvor offentlige transportmidler kan findes på Google Maps...og danskerne er rigtig glade for at finde rejseinformationer på nettet. I følge Google søger danskerne i dag 3200 gange i timen efter "Rejseplanen" og andre søgeord, der knytter sig til kollektiv trafik...ikke færre end 4000 gange i timen.

GRIN DIG TIL ET LÆNGERE LIV
Sans for humor forlænger levetiden og forbedrer helbredet. Et godt grin om dagen mindsker bl.a. produktionen af stresshormoner og styrker evnen til at bearbejde krisesituationer. Hvis du gerne vil blive gammel og nyde et langt otium uden sygdom, er det med at smække en Monty-Python-dvd i afspilleren, gå til stand-up-show eller joke lidt med kollegerne/vennerne i ny og næ.
En ny omfattende undersøgelse fra et norsk universitet viser, at en humoristisk sans forlænger levetiden og forbedrer helbredet.

EUROPÆISK REKORD I PIBERYGNING
Danskerne ryger lige så meget som andre EU-borgere. Men når det gælder piberygning, kan ingen andre følge med. 17 % af danskerne ryger pibe "en gang imellem" eller oftere, hvilket sender Danmark ind på en klar pibe-1. plads i en EU-undersøgelse om rygning. Samtidig ryger 8 % pibe hver dag, hvor ingen af de andre EU-lande kommer over 1 %.
Piberygning signalerer eftertænksomhed...

NY SØD PLANTE KAN ERSTATTE SUKKER
En ny sød plante kan redde både de fede fra deres fedme og de sukkersygeramte fra deres sygdom - og de første er begyndt at dyrke den herhjemme. Planten STEVIA, som stammer fra Brasilien, er kraftigt sødende, men indeholder ingen kalorier og vil derfor kunne erstatte sukker og sødemidler. Lektor, cand.scient. Per Bendix Jeppesen fra Århus universitetshospital har forsket i STEVIA-planten. "Sødemidlet, udvundet at STEVIA  øger ikke blodsukkermængden", siger han. Nu mangler der bare en EU-godkendelse til at bruge planten i industrien.

SMS´er ER TIL SKADE FOR SAMVÆRET
Den danske befolkning er så glade for at sende sms-beskeder og tale i mobiltelefon, at det har ødelæggende konsekvenser for nærheden og samværet med andre mennesker. Det siger flere iagttagere af danskernes forhold til deres mobiltelefon. I dag kan du opleve, at folk sidder og smsér, mens du er sammen med dem. Det er mangel på nærvær, siger adfærdsforskere. Man oplever, at selvom folk er til stede, er de det ikke alligevel. Der er hele tiden noget andet, der kræver deres opmærksomhed.

SKIB FRA 1700-TALLET PÅ GROUND ZERO
Resterne af et skib er fundet på den såkaldte Ground Zero på Manhattan, hvor World Trade Center stod indtil 11. september 2001, har overrasket de bygningsarbejdere, der er i færd med at renovere området. Skibsfundet betyder, at arkæologer nu arbejder på fuld kraft for at sikre mest muligt af skibet, der efter alt at dømme er fra 1700-tallet. Endnu mangler man at finde ud af, hvad det er for et skib. Det er sådan noget arkæologer drømmer om, men som sjældent går i opfyldelse, siger en af arkæologerne til nyhedskanalen CNN.

SOLSYSTEMET 2,0 OPDAGET
I et beskedent hjørne af vores kosmiske nabolag har astronomer opdaget en hel lille verden, der virker mere velkendt for vores øjne end noget andet, videnskaben har set. Man har fundet et planetsystem, der i høj grad ligner en kopi af vores eget, at man sagtens kunne døbe det Solsystemet Version II. Det er observeret i stjernebilledet Lille Søslange omtrent 127 lysår borte. Her kredser 5, formentlig 7, relativt jordlignende planeter i jævne, cirkulære baner. Det er ellers kun set i vores eget system, der består af 8 planeter - og dværgplaneten Pluto.

PROTEINER SLANKER
Folk på skrump har længe eksperimenteret med at spise flere proteiner og færre kulhydrater for at undgå at tage på i vægt. Nu afslører ny forskning fra Københavns Universitet og det norske forskningsinstitut NIFES en overraskende grund til at det virker. Proteiner aktiverer en lille mængde brune fedtceller i kroppen, som har den specielle egenskab, at de ikke lagres til energi, men brænder den af. Hvis du spiser mange proteiner, bliver kalorierne i kroppen omdannet til varme i stedet for at sætte sig på sidebenene.

MENNESKETS FORGÆNGERE VAR DØVE
Menneskets første forgængere på land var formentlig døve. Det viser et nyt forskningsresultat fra Biologisk Institut på Syddansk Universitet og Aarhus Universitet. Det firbenede hvirveldyr gik på land for ca. 300 mill. år siden, og det er hørelsen hos dets nærmeste nulevende slægtning - lungefisken - som forskerne har undersøgt. Og den fisk har ingen hørelse, men i stedet en god vibrationssans. Resultatet giver en større forståelse af menneskets udviklingshistorie, og viser, at det var en lang proces fra sanseceller til mellemøre og egentlig hørelse.

HÅRLOK ÆNDRER MENNESKETS HISTORIE
En hårlok fra det vestlige Australien er den direkte årsag til, at menneskets tidligere historie må skrives om.
Danske dna-eksperter kan nu sammen med et internationalt forskerhold påvise, at mennesket udvandrede fra Afrika mindst 24.000 år tidligere end hidtil antaget.
Forskerne har analyseret den 100 år gamle hårtot fra en aboriginer - en af Australiens oprindelige beboere. Resultaterne viser, at de mennesker, som siden blev Australiens urbefolkning, udvandrede i den første befolkningsbølge. De forlod Afrika mange tusinde år før de artsfæller, som blev til nutidens europæere og asiater.

FLAGERMUS TALER OGSÅ DIALEKT
Det er ikke kun københavnere og vestjyder, som taler med forskellig dialekt. Det gør flagermus også. Australske forskere har indsamlet og sammenlignet flagermus-kald fra forskellige områder i staten New South Wales - og de fandt ud af, at flagermus fra forskellige egne også "taler" forskelligt. Forskerne bag undersøgelsen håber, at opdagelsen vil hjælpe myndighederne med at beskytte flagermusene, fordi det bliver nemmere at identificere flagermusene og kortlægge deres udbredelse.

VI ER LIGEGLADE MED ANDRE
Danmark har en europæisk bundrekord i medfølelse og empati, viser en ny international undersøgelse...og konklusionen kommer kun delvist bag på tidligere biskob Jan Lindhardt. Det skriver "24timer". "Det vil da ryste mig, hvis det virkelig skulle stå så slemt til, men på den anden side, er vi jo ikke særligt venlige til at hjælpe andre", siger han. Ifølge undersøgelsen fra analyseinstitutet World Values Survey Association, ryger Danmark ind på en europæisk sidsteplads, når det gælder vores medfølelse for andre som motivation for frivilligt arbejde.

RAV SKABER TVIVL OM INDIENS FORTID
Fundet af en række insekter, der i millioner af år er bevaret i rav, rejser nye spørgsmål om, hvor længe Indien var isoleret, før det blev en del af det asiatiske kontinent. Forskere har længe troet, at Indien i længere tid var et isoleret ø-kontinent og gik derfor ud fra, at insekter, fundet i rav, ville variere betydeligt i forhold til andre steder i Asien. Men ny forskning viser, at insekterne ikke er unikke. Forskere siger, at det nye insektfund peger på, at Indien har en evolutionær forbindelse til Nordeuropa.

PAS PÅ - DIT PASSWORD KAN AFLYTTES
Ved at downloade et lille tillægsprogram til webbrowseren Firefox kan hvem som helst hente oplysninger og logge ind på din Facebook-konto. Det kan ske, når du benytter et ukrypteret trådløst netværk, som findes på eksempelvis caféer eller tog. Hvis en anden, som er inde på samme netværk, som du, bruger programmet, kan det aflytte en cookie-fil på din pc. Cookiefilen gemmer brugerdata, når du logger ind på din konto på eksempelvis Facebook eller Hotmail. Den der bruger spionprogrammet kan så komme ind på din konto...og du bemærker ikke noget.

DINOSAUR FUNDET I ITALIENSK KIRKE
Et "krokodillehoved-mønster" på et rækværk bygget i sten i katedralel i den italienske by Vigevano er i virkeligheden resterne af en forstenet dinosaurus, siger en palæntolog. Palæntologen, der beskæftiger sig med uddøde dyr og planter, ved universitetet i Milano, beskriver fundet som "ekstremt interessant".
"Forsteninger, som denne er yderst sjældne i verden - og i Italien er denne type sten unik", siger palæntologen Andrea Tintorsi til dagbladet La Repubblica. Katedralen i Vigevano i det nordlige Lombardiet blev fuldendt omkring år 1660.

EN PØLSE SKAL SERVERES MED FØL´SE
Siden 18. januar 1921 har den lille fastfoodrestaurant, der også går under navnet som Svineknallert, Medisterdilligence og Café Fodkold prydet gadebilledet. Men det går ned ad bakke. I 1950-erne var der 500 pølsevogne, alene i København, nu er der 58. "Men den uddør aldrig helt", siger byhistorikeren Allan Mylius Thomsen, der har skrevet en bog om pølsevognen. "Den har fået konkurrence fra fastfoodrestauranter, chawarma-barer og ikke mindst al den helsesnak. Men det er stadig den hurtigste form for fastfood - og derfor dør den aldrig", siger han.

MASSER AF...
- er ikke korrekt udtale af det danske rigssprog.
Dansk Retskrivningsordbog, der udgives af Dansk Sprognævn, foreskriver "i massevis" (mange slags) som den korrekte udtale.


INGEN RÆKKE 13
Overtro er stærk og gennem tusindvis af år har tallet 13 været afvigende, forbudt eller forbundet med ulykke. Derfor springer en række europæiske flyselskaber let og elegant fra række 12 til række 14 på deres fly. En del lufthavne har heller ikke en gate nummer 13. I Fjernøsten er det forbudte tal 4 og i Italien skal man helst undgå 17, da tallet, skrevet med romertal - VIXI -, kan oversættes til "har levet". Omvendt bruges lykketallene 7 og 11 også af luftfartsselskaberne. F.eks. har Northwest Airlines en rute med nummeret 711, der ender i Las Vegas.

KAMP MOD SMØGER

Til sit første rutinemæssige helbredstjek fik tidligere præsident Barack Obama besked på at kvitte cigaretterne og ændre sine spisevaner for at sænke sit kolesteroltal.

ÆBLET ER EN VIDUNDERFRUGT
Tyske forskere har fundet ud af, at den populære runde frugt er et sandt vidunder - en vitaminbombe, der smadrer alle andre frugter i dysten om at være sundest. Æbler indeholder nemlig vitaminerne C, E, K, B1, B2, B6, der hjælper immunforsvaret og mineraler som kalium, jod og zink, der er vigtige for stofskiftet, nervesystemet og musklerne - og så indeholder det et såkaldt sekundært plantestof der kan bekæmpe kræftceller.
Meget tyder desuden på, at det kan beskytte de celler i kroppen som ellers kan udvikle Alzheimers og Parkinson, mener forskerne.

AV, EN DÅRLIG DATE

Le Xing, en 41-årig mand fra Hong Kong, ringede desperat til politiet fra parken Lan Tian midt om natten. Xing havde fået den idé, at det kunne være dejligt at bedække en af de fastboltede stålbænke i parken. Bænkene er udstyret med huller, som han ville bruge til at tilfredsstille sig selv. Men da der først kom liv i jokeren, sad den fast i et af de små huller. Politiet måtte tilkalde læger, der forsøgte at fjerne noget blod, men penis var så opsvulmet, at de endte med at måtte save hele bænken af og tage den med på hospitalet.

SÆRESTE SEX-LOVE
Man skal tænke sig godt om, før man lader lysterne løbe af med sig i visse stater i USA. I Arizona får elskovssyge par f.eks. en bøde, hvis de dyrker sex i en punkteret bil - bøden fordobles, hvis akten foregår på bagsædet. I Utah må man ikke dyrke sex i en ambulance - ud over en stor bøde vil kvindens navn blive offentliggjort i den lokale avis.
Hvem sagde ligestilling?


DERFOR SKÆNDES VI
312 gange om året - oftest torsdag kl. 20 i omkring 10 minutter. Så ofte skændes de fleste par, ifølge en ny engelsk undersøgelse med 3.000 adspurgte. Men hvis du tror, at skænderierne handler om sex, penge og opdragelse af ungerne, så tro om igen. Langt de fleste uenigheder i parforholdet skyldes, at partneren efterlader et klamt badeværelse efter brug. Og så hader vi, når kæresten er glemsom.
Her er top-10 over årsager til skænderier:
1. Hårrester i håndvasken
2. Afføringsrester i toilettet
3. TV-zapperi
4. Glemmer at skifte toiletrulle
5. Slår ikke toiletbrættet op
6. Glemmer at slukke lyset
7. Efterlader beskidte kopper rundt omkring i hjemmet
8. Efterlader våde håndklæder på gulvet eller i sengen
9. Overdrevet hamstring af ting
10.Glemmer at skylle ud efter toiletbesøg

MONA LISA ER EN DRENG
Synes du, at Mona Lisa har et lettere androgynt udtryk? (androgynt = mandigtsærpræg). Så er det måske fordi hun i virkeligheden er en dreng. Den meget omdiskuterede dame har nu igen tiltrukket sig eksperternes opmærksomhed. Denne gang fordi en italiensk kunstekspert påstår, at maleriet af Mona Lisa i virkeligheden var baseret på en italiensk dreng ved navn Gian Giacomo Craprotti og ikke som hidtil antaget en lokal købmandskone. Salvino Vincenti, som er leder af et italiensk researchteam, mener at kunne se drengens træk i Mona Lisas ansigt, men også i mindst 2 af da Vincis malerier. Drengen blev Leonardo da Vincis lærling som 10-årig og blev hos ham i 20 år. Drengen gik under øgenavnet "Lille djævel" og figurerede flere gange i nogle af da Vincis mere erotiske skitser.
Der er heller ingen tvivl om, at drengen var kunstnerens elsker, mener eksperten.
Se også den alternative teori nedenfor...

KUNSTHISTORIKER GRAVER MONA LISA OP
"Mona Lisa" har altid været omgærdet af mystik - specielt på grund af portrærende kvindes smil. Men hvem var denne kvinde egentlig? Det spørgsmål har den italienske kunsthistoriker, Salvino Vinceti, sat sig for at finde ud af. Han vil grave de jordiske rester af den italienske Lisa Gherordin op. Det er nemlig hende, der formodes at være portrætteret på maleriet. Vinceti vil med de jordiske rester forsøge at genskabe et billede af Lisa Gherardin for at sammenligne det med kvindeansigtet på maleriet.
Se også den alternative teori ovenfor...

HAMLET VAR IKKE DANSKER
Hamlet, prins af Danmark, var slet ikke dansker...han var irer- Denne, i danske ører, forbløffende udmelding kommer fra dr. Lisa Collinson, som er ekspert i oldnordiske sprog på Aberdeen Universitet i Skotland. Forskeren har gravet i analerne og sporet det særprægede navn, som William Shakespeare udødeliggjorde i sin verdensberømte tragedie fra starten af 1600-tallet. Og ordet "Hamlet" stammer fra en næsten ukendt keltisk myte fra middelalderen, konstaterer hun i flg. avisen The Guardian.

INDKØBSVOGNE KAN GØRE DIG SYG
Indkøbsvognenes håndtag kan cære fyldt med colibakterier. Det viser prøver fra tidligere indkøbsvogne i 85 supermarkeder i 4 stater i USA. Forskere fra University of Arisona afslørede colibakterier og flere andre bakterier i halvdelen af en stikprøve på 36 vogne. Der er flere bakterier, end man finder på supermarkedernes toiletter. Her bruger man decinficerende rengøringsmidler, men indkøbsvognene bliver aldrig rutinemæssigt gjort rene og decinficerede.

TERMORUDER ER FULDE AF MILJØGIFT
Tusinder af termoruder indeholder den ekstremt farlige miljøgift PCB. Når ruderne skal udskiftes, skal de derfor sendes til Kommunekemi, men her modtager de stort set ingen ruder. Det skriver Nyhedsmagasinet Ingeniøren. 3/4 af termoruder fra 1960-erne og starten af 1970-erne, indeholder store mængder af en af verdens 12 farligste miljøgifte PCB. Ud fra en stikprøveundersøgelse skønner affaldsselskaberne, at danskerne hvert år kasserer termoruder med 2-3 ton PCB. PCB øger risikoen for kræft. Det er hormonforstyrrende og skader vitale dele i kroppen, som bl.a. lever, immunforsvar og nervesystem.

SOMMERTID
...i krig:
Østrig og Tyskland var de første i Europa der indførte sommertiden. Det skete under 1. verdenskrig og Danmark fulgte trop i 1916. Under besættelsen indførte tyskerne sommertid i Danmark i maj 1940...og frem til 1948 havde vi sommertid, med det formål at spare energi.
...i fred: I 1980 genindførtes sommertiden i Danmark. Perioden på året lå ikke fast i Europa, før EU samordnede sommertiden ved direktiv i 1996.

CALIFORNIEN VENTER STORT JORDSKÆLV
Californien har været ramt af 2 store jordskælv i de sidste 100 år. Det store jordskælv i 1906, der udslettede store dele af San Francisco og det knapt så store, men alvorlige skælv i 1989, der fik broen mellem San Francisco og nabobyen Oakland til at kolapse. I Californien florerer der historier om, at husdyr flygter, rotter forlader kloakkerne og i begyndelsen af marts (2011) skyllede flere tusinde ton døde sardiner ind i havnen ved Redondo Beach i den sydlige del af Los Angeles. - "Der er ingen tvivl om, at Californien får et af de helt store jordskælv" - siger lektor Bo Holm Jacobsen, Geologisk Institut på Aarhus Universitet til B.T.

SEXEDE MÆND SMILER IKKE
Du skal ikke gå storsmilende og glad hen til drømmekvinden, hvis du er fyr og ønsker at score. For kvinder finder lykkelige mænd meget lidt seksuelt attraktive, ja, faktisk uinteressante, viser en canadisk undersøgelse ifølge Reuters. I stedet skal du som mand se sammenbidt eller skamfuld ud - mænd, der antyder, at de har gjort noget forkert og ved det, er et hit blandt hunkønnet. I undersøgelsen har forskerne vist billeder af det modsatte køn til både mænd og kvinder. Deltagerne er derefter blevet bedt om at pege på, hvem de finder mest seksuelt attraktiv, baseret på ansigtsudtrykkene. Mændenes reaktion er den stik modsatte af kvindernes - en smilende kvinde er klart frækkest. Forskerne ved ikke, hvorfor mænd og kvinder reagerer forskelligt på smil. Men en meget smilende mand kan fremstå alt for feminin eller mere desperat efter sex. Undersøgelsen giver også brændstof til den forestilling, at kvinder er tiltrukket af rå fyre som James Dean og Robert Pattinson (Twilight-vampuren Edward).

SLANGER KAN GODT HØRE - MED KÆBEN
Det har længe været diskuteret i videnskabelige kredse, om slanger kan høre; de har nemlig hverken ydre ører eller trommehinde. Nu har aarhusianske forskere konstateret, at det kan de godt, skriver www.experimentarium.dk . Lyden får slangens hoved til at vibrere; det forplanter sig til kæbeknoglerne og bliver sendt videre til slangens indre øre. Kæbeknoglerne er, populært sagt, slangens svar på et ydre øre og en tromhinde.

SLUT MED BREVE TIL KOMMUNEN
Inden 2015 skal 8 af 10 henvendelser fra borgerne til det offentlige foregå via computer, mener regeringen.
Derfor lukker regeringen for borgernes mulighed for at skrive til rådhuset, skriver Jyllands-Posten.
Loven trådte i kraft den 1. juni 2012. Herefter kan kommunerne sløjfe de gammeldags breve, men i praksis vil det ske gradvist.
I første omgang berører det lettere sagsbehandling som f.eks. flyttemeddelelser og at få børn skrevet op til en daginstitution. Siden følger mere komplicerede mellemværender som byggesager og pensioner.

ASTEROIDE STYRTER MOD JORDEN
I år 2040 vil en asteroide efter alt at dømme styrte mod Jorden. Hvis den rammer, kan det få voldsomme konsekvenser, mener FN´s ekspertgruppe.
Det skriver den norske avis Dagbladet.
Asteroiden har fået navnet 2011Ag5 og menes at være omkring 140 m. bred.
Eksperterne overvejer at bruge atomvåben til at styre asteroiden væk fra Jorden...et andet forslag, er en sonde, der skal presse den i en anden retning.

GALAKSE-SAMMENSTØD ER PÅ VEJ
Astronomer har ved hjælp af det avancerede Hubble rumteleskob regnet sig frem til, at vor egen Mælkevejen vil begynde at støde ind i og flette sig sammen med nabogalaksen Andreomeda. Dette vil ske om ca. 4 milliarder år, skriver det britiske BBC.
De 2 galakser drages mod hinanden af deres gensidige tyngdekraft. Efter yderligere 2 milliarder år vil de 2 galakser være vævet så meget sammen, at de vil være i 1 galakse.
Solens position bliver forskubbet; men der er kun ringe fare for, at dens planeter bliver tilintetgjort, vurderer astronomerne.

SMUK OG FJERET TYRAN
Forskere i Kina har gjort et sensationelt fund...udgravninger viser nemlig en hidtil uopdaget slægtning til Tyrannosaurus Rex. Men ikke nok med det, den nyopdagede dinosaur er det største kendte dyr med fjer, både når man ser på levende og uddøde dyr. Den fjerede kødædende dinosauer levede for omkring 125 mill. år siden og skønnes at have vejet hele 1400 kg. som voksen, skriver BBC.
Den nye dinosaurart, der har fået navnet Yutyrannus, er blevet identificeret fra 3 fosiler fundet i det nordøstlige Kina. Navnet Yutyrannus betyder "smuk fjeret tyran".

INDLANDSISEN SMELTER MED REKORDFART
Aldrig før i de 30 år, man har overvåget Grønlands Indlandsis fra satelitter, er isen smeltet over så stort et areal som i juli 2012, viser data fra NASA. Ifølge målinger fra 3 forskellige satelitter, som er analyseret af NASA og universitetsforskere, er der sket afsmeltning på hele 97 % af indlandsisens overflade.
Kort over afsmeltiningens udbredelse den 8. juli 2012 viste, at omkring 40 % af indlandsisen er berørt. Blot 4 dage senere var smeltearealet vokset til 97 %.
Nyheden kommer få dage efter oplysninger om, at et kæmpeisbjerg på over 2 gange Manhattans størrelse er brækket af Petermann Gletsjeren.

ANLÆG SKÆG MOD KULDEN
Når kviksølvet dykker til minus 10 grader på termometeret, så er det om at være fiffig for at holde varmen.
En norsk meteorolog har et råd til alle mænd: Anlæg skæg!
Han siger, at der ikke skal ret meget skæg til, før det luner ganske betragteligt. Skægget stopper de kolde luftstrømme langs kinder og hage. Samtidig vil den luft, der samler sig i skægget hurtigt få en højere temperatur end den omkringliggende luft og derfor have en isolerende effekt.

APRILSNAR
Derfor snyder vi hinanden 1. april:
Aprilsnarren menes at stamme fra Frankrig, hvor man i anden halvdel af 1500-tallet indførte et nyt kalendersystem.
Nytår, der tidligere havde ligget ved påske, blev flyttet til januar, hvilket forvirrede traditionsbundne borgere. Dermed opstod der en mulighed for at narre folk ved at ønske dem godt nytår ved påsketid.
Enkelte kalenderkonservative nægtede at acceptere det nye system og de fik tilnavnet poissons davril, som på dansk betyder aprilfisk.
En af de første aprilsnarre i den danske presse så man i 1914.

HVORFOR HAR MÆND BRYSTVORTER ?
Mænd er fra Mars og kvinder er fra Venus - men i livets begyndelse er der slet ikke så stor forskel endda.
Alle mennesker bliver skabt efter den samme skabelon, nemlig den kvindelige. Det betyder, at til at begynde med er alle fostre små piger med kvindelige kønsorganer og brystvorter. Når fostret er 3-4 uger gammelt, har det udviklet det væv, der senere kan producere mælk - og fået brystvorter. Det er først herefter, at Y-kromosomet sætter ind og bestemme, at fostret skal være en dreng.
Selvom et foster udvikler sig til en dreng, er brysterne allerede lavet og derfor bliver de siddende og er faktisk de samme både for piger og drenge ved fødslen. Det er først i puberteten, når hormonerne sætter ind, at de virkelige forskelle kan ses. Men mænd har altså både mælkekirtler og brystvorter ligesom kvinder og kan derfor også få brystkræft.
Hos andre pattedyr, f.eks. mus, fødes hannerne ikke med brystvorter. De udvikler sig dog ligesom mennesker i det tidlige fosterstadie som hunner, men efter et par dage som hun-mus udvikler de små fostre protein (PTHrP) som nedbryder det brystvæv, der allerede er udviklet. Derfor har han-mus ligesom mange andre hanpattedyr ikke brystvorter.
Umiddelbart har mandebryster ingen funktion, men der findes eksempler på, at mænd har overtaget eller hjulpet med amning. For eksempel er der en afrikansk pygmæ-stamme, hvor det er dokumenteret, at mændene ammer deres børn. Forskere mener, at fædre, der bruger rigtig meget tid på deres små børn, har et lavere indhold af testosteron i deres blod og derfor har større chance (eller risiko) for at kunne producere mælk.
Kilde:www.howstuffworks.com , Discovery/Søndagsavisen l8. august 2013.

VERDENS STØRSTE VULKAN FUNDET
En undersøisk vulkan, der er døbt Tamu Massif, er fundet omkring 1.700 km. øst for Japan. Den er den største, der nogensinde er fundet på Jorden.
Det fortæller en professor på Huston Universitet (William Sager), som er chef for gruppen af forskere, der har gjort fundet.
Vulkanen menes at være den største i hele solsystemet og dækker et samlet areal på omkring 315.000 kvadratkilometer - på størrelse med Italien.

FØR VI FIK MOBIL
Artikel fra Lokalavisen 3. oktober 2013.
Telefonitis...
Alexander Graham Bell opfandt telefonen i 1876 og siden har verden ikke været den samme. Ligesom den elektriske pære revolutionerede også telefonen folks dagligliv - og i dag kan man næsten ikke forestille sig, at telefonen ikke ringer.
De første telefonapparater kom til Danmark i 1877 og den første offentlige telefoncentral i København med 22 abonnenter kom i 1881.
For en almindelig arbejder var en telefon ikke noget, han kunne forvente at opnå - i hvert fald ikke foreløbig. Prisen på apparat og installation svarede til næsten et halvt års løn - der var ikke mange, der havde det overskud. De første abonnenter var derfor selskaber som De danske Sukkerfabrikker, skibsmæglerfirmaer, vekselererfirmaer, fabrikanter og grosserer.
Det internationale Bell Telefon Selskab havde til huse på Hotel Royal beliggende Ved Stranden tæt ved bankerne, Børsen og Christiansborg Slot.
I de første år oprettedes flere telefonselskaber ud over hele landet, men de fleste havde ikke over 100 abonnenter.
I 1882 oprettede en bankdirektør (C.F. Tietgen) abonnement hos Københavns Telefon Aktieselskab (KTAS) og sørgede for, at hans bank, Privatbanken, fik abonnementsnummer 1.
I 1896 flyttede selskabet ind i en nyopført ejendom i Jorcks Passage, hvor den nye central indrettedes. Her boede selskabet indtil det, siden grundet en større abonnementskreds, flyttede til selskabets egen ejendom i Nørregade i 1909.
I 1896 var der kommet flere tusinde abonnenter i København. Men også i mange sommervillaer nord for byen fik man telefoner, når de om sommeren blev beboet af de velhavende grosserer, så de blev sparet for at rejse ind til byen for at følge med i forretningerne.
Systemet med luftledningerne var imidlertid udsat for vind og vejr. En snestorm i 1904 væltede de mange stativer, som stod på tagene, hvilket betød, at ingen kunne bruge deres telefoner i flere uger. Man fandt derfor på at grave telefonkablerne ned i jorden.
Det gamle ledningstårn i telefonhuset blev revet ned i 1912 og solgt som jernskrot.

 

VERDENS FØRSTE KRYDS OG TVÆRS
Den 21. december 1913 offentliggjorde den britiske journalist Arthur Wynnes et nyt ordspil i avisen New York World. Der er tidligere udgaver af krydsord, men Wynnes "Word-Cross Puzzle" indeholdt det meste af det, de nuværende krydsordsopgaver gør - og Arthur Wynnes har fået æren for opfindelsen.Det skriver videnskab.dk.
Den bredte sig hurtigt og i 1921 rapporterede det offentlige bibliotek i New York om, hvordan krydsordsløserne besatte ordbøger og leksika.

DERFOR SPISER DE MED PINDE I KINA
HVORFOR VÆLGER NOGLE AT ANSTRENGE SIG MED ET SÆT PINDE, NÅR KNIV OG GAFFEL ER OPFUNDET?
Spisepinde kan spores tilbage til Shangdynastiet, som eksisterede 1600-1050 f.Kr. i det østlige Kina, men de er sandsynligvis endnu ældre. Deres udbredelse kan bl.a. kædes sammen med, at wok er særdeles populært i Kina. De små stykker mad egner sig perfekt til at blive gelejdet fra tallerken til mund med spisepinde. Samtidig passer pindene til et grundlæggende princip i det kinesiske køkken om, at køkkenredskaber skal fungere til næsten alt.
Spisepinde bliver også brugt i Japan, Korea, Vietnam og Thailand. Det varierer en smule, hvordan pindene bliver brugt og ser ud i de forskellige lande, men fælles for alle de asiatiske lande er, at spisepindene udgør en miljøbelastning, idet der alene i Kina bliver smidt godt 45 milliarder brugte sæt spisepinde ud årligt. Det svarer til, at der hvert år bliver brugt 25 millioner fuldvoksne træer på engangsspisepinde.
En meget almindelig fejl, som udlændinge, der skal lære at spise med pinde, er, at de forsøger at bevæge både den øverste og den nederste pind samtidig.
Kun den øverste pind skal bevæges.
Man placerer begge pinde mellem tommelfingeren og de andre fingre. Den øverste holdes ind mod tommelfingeren af pegefingeren og langfingeren...og den nederste pind hviler på indersiden af ringfingerens yderled, som holder den ubevægelig. Gribeeffekten opnås ved at bevæge den øverste pind op og ned.
Og sådan formår kineserne uden anstrengelse at samle et enkelt riskorn op med millimeterpræcision - og mindst 3.000 års øvelse.
Kilder: ksb@sondagsavisen.dk / Illustreret Videnskab / Wikipedia / www.natgeo.dk .


NEANDERTALER-SEX GØR OS FEDE
Når fedme er mere udbredt her i Europa end i Asien, så kan det hænge sammen med, at vores forfædre har haft hang til sex med de bredkæbede neandertaler.
Neandertalerne, der levede ind til for 30.000 år siden, bar rundt på nogle særlige gener, der gav dem sul på kroppen - og netop de fedmegener er 3 gange så fremherskende hos europæere som hos asiater. Det skriver videnskab.dk på baggrund af en undersøgelse publiceret i det anerkendte tidsskrift Nature Communications.
Generne, der hedder CPT-1 og MCAD, sørger for, at kroppen hurtigt kan opbygge fedtdepoter fra mad. 


FRUGT VED SLANKEKURE DUR IKKE
Frugt er sundt for normalvægtige, men for overvægtige kan frugt være en decideret dårlig idé, lyder budskabet i en stor analyse af forskning på området, skriver Politiken.
"For overvægtige er der en høj risiko for, at kalorier fra frugt bare lægges oven i det øvrige kalorieindtag" siger David Allison, professor i folkesundhed fra University of Alabama.
Da en banan og et æble giver ca. 200 kalorier oven i dagens øvrige kalorier, kan det give en vægtøgning på 2 kg. på 1 år. Det siger Arne Astrup, professor i human ernæring ved Det biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

 

HVORFOR FEJRER VI SANKT HANS?  
Hvem var Hans - og hvorfor fejrer vi ham om sommeren?
Sankt Hans (eller Sankt Johannes) er faktisk Johannes Døberen - en fætter til Jesus, da han er søn til en søster til Jomfru Maria. I Det Nye Testamente kan man læse, at han var ørkenprofet, der levede i vildnisset og prædikede, at folk skulle blive bedre mennesker. Jesus opsøgte Johannes Døberen og ville døbes - derfor fik han tilnavnet Døberen.
Han er en vigtig figur i kristendommen - og hans fødselsdag bliver, ligesom Jesus´ , lagt på et ydersolhvervstidspunkt i den rituelle kalender, som ikke er lige så gammel som evangelierne, men formodentlig fra 300-tallet.
Jesus har fødselsdag 25. december og Johannes Døberen har fødselsdag den 24. juni - altså et halvt solår tidligere.
Bål om aftenen
Det er karakteristisk for det germanske folk - i hvert fald i Norden - at vi fejrer Sankt Hans aften aftenen før, ligesom vi gør med juleaften.
Solnedgangen opfattes som en ny dags begyndelse og derfor fejres den i skumringen. Når vi fejrer
Sankt Hans med store bål, er bålet både et symbol på lyse tider og et forsøg på at holde det onde væk. At heksen skulle på bålet, er en senere tilføjelse.
Bålet er ikke en kristen, men nordeuropæisk skik, som formentlig er smeltet sammen med en kristen helligdag.
Meget tyder på, at mange kristne fester er opstået, fordi Romerriget blev påvirket af germanerne, så det hele blev blandet sammen.

 

7 GRUNDE TIL AT ONANERE
1) Det hjælper med at forhindre infektioner i kvindens livmoder og urinrøret, fordi livmoderhalsen åbnes under ophidselse og skaber cirkulation i væskerne, som tillader eventuelle bakterier at blive skyllet ud.
2)  Det styrker bækkenbunden hos kvinder gennem de sammentrækninger, som sker under orgasme.
3)  Det reducerer mænds risiko for at få prostatakræft, da det giver prostataen (blærehalskirtel) mulighed for at skylle kræftfremkaldende emner ud.
4)  Det reducerer søvnmangel gennem frigivelse af hormoner og spændinger.
5)  Det sænker risikoen for type 2-diabetes.
6)  Det gavner immunforsvaret ved at øge kortisonniveauet.
7)  Det reducerer risikoen for depression ved at øge mængden af endorfiner i blodet.
Kilde: Videnskab.dk og The Independent

 

MÆND TALER IKKE OM INKONTINENS
Over en trediedel af de danske mænd fra 55 år og op lider af inkontinens.
Alligvel har de fleste svært ved at tale om sygdommen til både venner og praktiserende læge.
65 % af mændene med inkontinens har ikke talt med deres læge om problemet - og det selom de har haft sygdommen i mere end to år.
Manglende lægebesøg kan forværre symptomerne og giv den enkelte mand store gener.

 

HVORDAN OVERLEVER MAN ET TORDENVEJR ?
Sommer og efterår er sæson for tordenvejr. Men hvad gør man, hvis man bliver fanget midt i uvejret?
Hvis det lyner og tordner, er det sikreste at gå indenfor, da de fleste moderne huse har lynafledning. Et andet sikkert tilflugtssted er en bil, der leder strømmen rundt om passagererne og ned i jorden.
Men er man så uheldig at blive fanget i det åbne landskab under et tordenvejr, er her et sæt gode huskeregler:
1. Udgør et minimalt mål for lynet ved at sætte dig på hug og krumme dig sammen.
2. Rør ikke ved elektrisk ledende genstande, som f.eks. golfkøller.
3. Hold hænderne over ørerne for at undgå høreskader fra tordenbrag tæt på.
4. Løft hælene fra jorden og lad dem røre hinanden. Strøm fra jorden får sværere ved at trænge op i kroppen - og skulle det ske, kan elektriciteten løbe fra den ene fod til den anden og tilbage i jorden igen uden at gøre skade.
Lyn er varmere end solen
Temperaturen i selve lynet når typisk op omkring 30.000 grader Celsius.
Tordenbulder er netop chokbølger af lyd, der opstår som følge af den øjeblikkelige og voldsomme opvarmning af luften omkring et lyn.
Derfor er det meget farligt at bade og blot være i nærheden af vandet under et tordenvejr. Vand er en god leder og kan lede strømmen, så et lynnedslag i vandet 100 meter væk kan slå en person ihjel.

 

ALLOTRIA
- var et værtshus i København som lå i Korsgade på Nørrebro.
Det var BZ-bevægelsens højborg i 1980´erne.
Politiet blev snydt da huset skulle ryddes og nedrives:
BZérne havde, i al hemmelighed, gravet en tunnel til en forretning på den modsatte side af vejen.
Allotria betyder: Biting - uvedkommende ting - ballade - kunstner - tossestreger-.

 

BERNS SALONER
Et forlystelsessted (varieté) ved Berzelli Park i Stockholm.
Opført i 1863.

 

PEDER MADSENS GANG
- var en snæver gyde i det gamle København.
Der hvor Svaneapotekets gård fra Østergade førte til Grønnegade.
Ved ombygningsperioderne i 1875 forvandledes Peder Madsens Gang til det nyværende Ny Østergade.
Som det fremgår af frøken Trumfmeyers sang i "Aprilsnarrene", haved smøgen et alt andet end godt ry: Det var tilholdssted for Københavns usleste prostitution.
Så langt tilbage som i kong Christian V´s dage, klagedes der over, at den var en slags "skjulested for mange skarnsfolk".
Gangen var opkaldt efter kæmner- og rodemester Peder Madsen, som ejede et hus i gangen.

 

NARCISSISME HVAD ER DET ?
Narcissisme er en foelskelse i sig selv.
En tilstand, hvor den i sit væsen seksuelle livsdrift er rettet mod det egne "jeg" og som følge deraf interessen for andre og omverdenen tilsvarende nedsat.

 

AFBRÆNDING AF BILER
Der udvikles Dioxin som er ekstremt giftigt - kan sammenlignes med radioaktivitet!
Afbrænding af én bil, svarer til otte gange (8x!!) udslip fra KommuneKemi på ét år.
Dioxin er det fjerde giftigste stof der kendes og forårsager kræft og ændringer i arvemassen.

 

DIAMANTER
- måles/vejes i karat.
1 karat = 1/5 gram (200 mg.).
Ordet karat, er muligvis, en forvanskning (omskrivning) af karob (johannesbrød-kerner) som altid vejer det samme (200 mg.).
Ordet karat henviser muligvis til det arabiske slang-udtryk for gulerod(?).

 

ANGOSTURA
Angostura-bark stammer fra roden af en sydamerikansk plante: Galipea Officinalis. Af denne bark udvindes et, i mange mediciner, anvendt bitterstof.
Angostura-bitter er en af Dr. Siegert, i byen Angostura, opfundet bitter, der fremstilles i Port of Spain Trinidad Tobaco - og er den eneste ægte Angostura-bitter.
Angostura-bitter anvendes mest i akvavit og drikkes som en bitter.
Kan også anvendes i madlavning som supplement i marinade.

 

HVAD BETYDER HOKUSPOKUS ?
Den velkendte "trylleformular" bruges i flæng; men hvad betyder udtrykket oprindeligt?
HOKUS POKUS! - og så trækker tryllekunstneren en kanin op af hatten. Sådan kan man sagtens forestille sig, at formularen bliver brugt, selvom det, man observerer, højst sansynligt er et trick.
Udtrykket stammer helt tilbage fra 1600-tallet og udspringer oprindeligt fra det latinske udtryk "hoc est enim corpus meum", der betyder "dette er mit legeme".
Under den katolske messe brugte man udsagnet under symbolikken af, at brødet og vinen bliver til Kristi legeme og blod.
Men det lader til, at trylleformularen hokuspokus er en latterliggørelse af de katolske præsters prædikener. Tilage i 1694 skrev ærkebiskoppen af Canterbury, John Tillotson, i sit værk "Sermons" om prædikener: "Sansynligvis er trylleformularen hokuspokus intet andet end en forvanskning af hoc est corpus, en latterlig parodi på de katolske præsters forvandlingstrick".
Men en anden remse, "hax pax max Deus adimax", blev også brugt af tryllekunstnere i 1600-tallet. Den pseudo-latinske ordlyd har på samme måde en fremmedartet og mystisk lyd, der formentlig kunne overbevise publikum om, at ordene havde en magisk virkning.

 

EFTERÅRSLØV ER EN ADVARSEL
Det kan være svært at forestille sig, at alle efterårets smukke farver ikke skulle være "for nogens skyld".
Det er de imidlertid også; og de "nogen" er insekter, der har planer om at bruge træet som kravlegård.
Teorien om at træer bruger kraftige, klare og tidlige efterårsfarver til at skræmme æglæggende insekter væk, blev gennemført første gang i 1996 af Bill Hamilton og Sam Brown fra University of Oxford, i England.
Beskeden til skadedyrerne skulle være noget i retning af "Hold dig væk - jeg har investeret i forsvar mod de æg du har planer om at lægge, så smut et andet sted hen".
Den teori efterviste et hold norske forskere fra hhv. Oslo og Tromsø i 2003.
Nordmændene koncentrerede sig om den art, der på dansk kaldes dun-birk (Betula Pubescens). Først registrerede de hvornår og hvor kraftigt det enkelte træ klædte sig i efterårets farver; dernæst - det følgende år - i hvor høj grad det enkelte træ var udsat for insektskader.
Undersøgelsen gav et resultat, der umiddelbart synes at underbygge teorien om, at efterårsfarver er et signal til insekter.
Jo tidligere, klarere og kraftigere farvet et træs blade er - jo færre insektskader er der at finde på træet året efter.
Det er altså ikke alle, der finder efterårsløv smukt. For nogen er det en skov af blinkende advarselslamper.


 

 

 

 

 

 


 

 

 

 TAK FORDI DU BESØGER MIN HJEMMESIDE